Com preparar-me per al meu tractament?

Abans de començar, poden sorgir dubtes sobre com cal preparar-se per a un tractament de reproducció assistida. A continuació, t’expliquem les pautes generals que s’han de seguir, tot i que cal recordar que variaran una mica depenent del teu cas en particular. S’ha de destacar que els professionals d’Eugin sempre estan a la teva disposició per assessorar-te quan ho necessitis.

A més dels aspectes més tècnics de cada tractament, et pots preparar amb accions molt senzilles. Encara que no hi ha una fórmula màgica que en garanteixi l’èxit, el procés serà més passador si et prepares físicament i emocionalment. En el terreny més físic, intenta seguir una dieta saludable, mantén-te en un pes adequat, limita la cafeïna, redueix el consum d’alcohol i mira de dormir el suficient. En el terreny emocional, si ho necessites, recorre a un psicòleg o terapeuta emocional, uneix-te a un grup de suport, practica activitat física regular o ajuda’t amb tècniques de relaxació. En definitiva, cuida’t i fes un forat a la teva agenda per a aquelles coses que et relaxin i et facin feliç.

S’aconsella deixar una mostra de semen després de la primera visita per acabar l’estudi d’esterilitat. A vegades serà necessària una segona mostra el dia de la punció d’òvuls (en el cas d’una FIV) o el dia de la inseminació (IAC), en funció de les recomanacions dels biòlegs.

Per uns resultats òptims, és millor deixar la mostra després d’un període d’abstinència sexual de 2-4 dies, es recull el semen obtingut a través d’una masturbació a una sala habilitada per aquesta finalitat i s’entrega al mateix moment al laboratori de la nostra clínica que ho analitzarà. En podreu obtenir els resultats, habitualment, el dia següent.

La realització d’un seminograma després d’un llarg període d’abstinència no és recomanable. El resultat podria ser un elevat nombre d’espermatozous morts o immòbils, una situació que podria no reflectir la realitat.

El dia de la inseminació, hauràs d’arribar a la clínica sense necessitat d’estar en dejú uns 30 minuts abans de l’hora concertada si el tractament es fa amb una mostra de semen congelada (ja sigui de la parella o d’un donant). Si et sol·licitem deixar una mostra de semen en fresc, la teva parella haurà de venir 2 hores abans de l’hora prevista de la inseminació.

El metge repassarà els resultats que ens hauràs comunicat durant el teu cicle d’estimulació, resoldrà els dubtes que tingueu i explicarà com funciona el procés. Es tracta d’una tècnica generalment ràpida i indolora. Després de la inseminació romandràs en repòs durant aproximadament 10 minuts a la consulta i podràs tornar a casa teva aquell mateix dia en qualsevol mitjà de transport (cotxe, tren, avió).

El dia previ a la punció fol·licular hauràs de prendre un antibiòtic per evitar el risc d’infeccions durant la punció.

El dia de la punció fol·licular hauràs d’arribar a la clínica en dejú (com a mínim 6 hores sense beure ni menjar). Hauràs de presentar-te a la clínica uns 45 minuts abans de l’hora de la visita i venir sense maquillatge, perfums ni joies… Tindràs una entrevista amb l’anestesista i el metge abans de procedir a la tècnica.

El metge realitzarà la punció fol·licular amb sedació anestèsica amb l’objectiu que sigui completament indolora. La sedació profunda és un procediment a través del que l’anestesista administra un fàrmac amb una injecció intravenosa que et deixarà adormida durant un breu espai de temps. Els seus efectes oscil·len entre 10-20 minuts. Un cop finalitzada la punció fol3licular, us informarem del resultat i del nombre d’embrions obtinguts i procedirem a la inseminació dels ovòcits madurs amb la mostra de semen.

Després de la punció romandràs en repòs a la Clinica EUGIN durant 2-3 hores aproximadament. Un cop rebis l’alta de la clínica, podràs marxar a cada (o a l’hotel) i faràs repòs durant aquell dia, podent beure i menjar amb normalitat de manera progressiva.

Aconsellem una estància d’uns 3-5 dies a prop d’Eugin, entre la punció (D+0) i la transfer (D+3/5), per tal d’evitar l’estrès i el cansament dels viatges.

El dia de la transferència hauràs de venir a la Clínica 30 minuts abans de l’hora programada.

La transferència és indolora i no precisa anestèsia ni sedació.

En cas d’antecedents d’inseminacions intrauterines i/o transferències embrionàries que hagin estat difícils o si et notes molt estressada et donarem un relaxant muscular suau abans de la transferència.

La transferència es realitza mitjançant control ecogràfic: és molt important que tinguis la bufeta plena en el moment de la transferència (beure 3-4 gots d’aigua i no orinar 2-3 hores abans). Aquest procediment facilita el procés i en permet una millor visualització ecogràfica.

En el moment d’arribar a la clínica, un traductor de l’equip de coordinació t’acompanyarà a una sala de repòs individual i t’ajudarà en el teu idioma (si és necessari) durant la teva estància a la clínica. Un embriòleg farà un breu resum del teu cicle indicant el nombre d’embrions disponibles i quin/s proposem transferir. Només es podran transferir els embrions considerats “aptes”. Es realitzarà la transferència a partir de l’obtenció d’un embrió apte i no es podrà transferir, segon la legislació espanyola vigent, més de tres embrions.

La preparació per a un tractament de reproducció assistida dependrà del tipus de tractament: inseminació artificial, punció fol·licular, transferència d’embrions o, en el cas dels homes, deixar una mostra de semen. Per a cada cas, l’equip mèdic d’Eugin et donarà unes pautes concretes amb la finalitat que el tractament es dugui a terme de manera òptima.

En qualsevol cas, en el teu dia a dia sempre pots posar en marxa petits gestos que t’ajudaran a sentir-te millor i a afrontar el procés d’una manera més relaxada i passadora. Mira de seguir un hàbit d’alimentació saludable i assegura’t que el teu descans i el son són bons. L’activitat física regular com ara caminar o nedar també pot ser molt positiva, igual que evitar la cafeïna i reduir el consum d’alcohol. Si ho necessites, ves a un psicòleg, terapeuta o grup de suport amb qui compartir les teves inquietuds.

Resumint, posa en pràctica aquelles coses que et facin feliç. El que importa és que en aquests moments de preparació et notis en bona forma, motivada i al més relaxada possible.

Pots contactar amb nosaltres en tot moment si necessites suport o tens dubtes que vulguis resoldre.

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Preguntes relacionades:

Obrir xat
Reservar una cita a Eugin
Hola!
Vols agendar una visita a Eugin?