La fisiologia de la reproducció

La fisiologia de la reproducció assistida és un procés únic. L’embrió és el fruit de la unió de dos gàmetes, un procedent de la dona (l’òvul) i l’altre de l’home (l’espermatozoide). Dels milions d’espermatozoides alliberats en l’ejaculació, només un fecunda l’òvul. En la fecundació queda definit si el futur nadó serà un nen o una nena, segons els seus cromosomes sexuals. En el zigot masculí, els cromosomes sexuals són XY i el futur nadó serà nen. En el zigot femení, els cromosomes sexuals són XX i el futur nadó serà nena. L’òvul sempre és portador del cromosoma X, per la qual cosa el sexe del nadó es definirà depenent de si l’espermatozoide porta un cromosoma X o un cromosoma Y.

Els gàmetes femenins (òvuls) es produeixen en els ovaris cíclicament, cada 28 dies. Aquest és un procés complex regulat per les hormones LH i FSH que són secretades per la hipòfisi.

En l’etapa embrionària i abans que la dona neixi, les cèl·lules germinals femenines anomenades ovogònies avancen cap a on els ovaris es col·locaran. Hi ha prop de dos milions d’aquestes cèl·lules (anomenades oòcits o òvuls) en els ovaris d’una nena acabada de néixer. No obstant això, aquest nombre disminueix ràpidament perquè una jove té només 800.000 oòcits dels quals només uns 400 s’ovulen durant la seva vida fèrtil.

Sota l’efecte de les hormones com ara l’estradiol, LH, FSH, cada cèl·lula germinal primordial pateix una modificació del seu material genètic. Aquest procés s’anomena meiosi i el seu objectiu és reduir el nombre de cromosomes a només 23 (les altres cèl·lules en tenen 46). D’aquesta manera, els gàmetes femenins tenen 23 cromosomes, però la meiosi s’atura en l’etapa de la primera divisió meiòtica, i és per això que els òvuls no són capaços de ser fertilitzats en aquest moment. D’altra banda, a diferència del procés continu de l’home, l’ovulació de la dona passa a cicles repetits cada 28 dies.

El primer dia de cada cicle menstrual diversos fol·licles, cadascun dels quals conté un òvul, comencen a desenvolupar-se simultàniament sota l’efecte de l’hormona FSH secretada per la glàndula hipòfisi, situada a la base del cervell. En condicions normals, només un d’aquests madura, ovula i pot ser fertilitzat. La resta es degenera durant el cicle.

Durant aquest procés els fol·licles en desenvolupament segreguen l’hormona estradiol que actua sobre la hipòfisi i que indueix a produir l’hormona LH. Alhora, l’estradiol indueix el creixement de l’endometri en l’úter. En el dotzè dia del cicle la LH secretada estimula la primera divisió meiòtica de l’òvul escollit. A més, la presència de l’hormona FSH disminueix. Trenta-sis hores després, el fol·licle allibera l’òvul que es pren a la trompa de Fal·lopi. Aquest procés es diu ovulació i té lloc durant el dia catorze del cicle.

L’òvul alliberat sobreviurà aproximadament un dia i pot ser fecundat només durant aquest període. Es col·loca en el fragment de l’ampolla de la trompa de Fal·lopi envoltat dels espermatozoides que hi van arribar atrets. Quan un espermatozoide entra en el citoplasma de l’òvul, immediatament es converteix en impermeable i els altres no poden fer el mateix. La cua d’aquest espermatozoide es queda fora i el cap causa la reactivació de la segona divisió meiòtica en l’òvul.

Vint-i-quatre hores després que l’espermatozoide entri a l’òvul, l’embrió (anomenat preembrió) té dues cèl·lules i 46 cromosomes similars a totes les altres cèl·lules de l’organisme. Des d’aquest moment comença en el preembrió el procés de la divisió mitòtica contínua que condueix a un embrió de dues cèl·lules, després de quatre cèl·lules, vuit cèl·lules, i així successivament.

Mentrestant, el fol·licle buit adquireix les propietats de la glàndula endocrina i segrega progesterona i una certa quantitat d’estradiol. Es diu cos luti i indueix la preparació de l’endometri (que ja ha proliferat gràcies a l’estradiol) perquè pugui rebre l’embrió. La progesterona, que també afecta la hipòfisi d’una manera inhibidora, provoca el final de la secreció de LH i, si l’embaràs no succeeix, el cos luti degenera catorze dies després d’haver estat format i l’endometri abandona el cos amb la sang menstrual (28 dies després de l’inici del cicle).

El preembrió es desenvolupa a la trompa de Fal·lopi durant quatre o cinc dies. A l’etapa de 12 a 24 cèl·lules aquest preembrió anomenat blastocist arriba a l’úter, on s’implanta a l’endometri, i això generalment passa en el dia sisè. En aquest moment les cèl·lules glanduloses que el cobreixen secreten l’hormona hCG l’estructura de la qual és idèntica a la de LH. Per aquesta raó, el cos luti no degenera i l’endometri roman receptiu. La hCG permet un diagnòstic de gestació mitjançant mètodes immunològics amb orina.

En el novè dia després de l’ovulació, l’embrió està fermament implantat en l’epiteli de l’endometri i es desenvolupa progressivament fins al naixement. Si la fecundació no es produeix, l’estradiol i el nivell de progesterona en sang disminueixen ràpidament. En aquest cas la hipòfisi reacciona secretant FSH i comença un nou cicle.

Els gàmetes masculins (espermatozoides) es produeixen contínuament i aquest procés es porta a terme en els conductes seminals, en els testicles del mascle.

Un espermatozoide o un gàmeta masculí és una cèl·lula amb la capacitat de moure’s. El cap conté el nucli amb el material genètic i passa els cromosomes paterns al futur embrió (preembrió).

Hormones com la testosterona, LH i FSH afecten els espermatogonis (cèl·lules primàries germinals masculines) que pateixen una divisió mitòtica i produeixen dos espermatòcits cadascun. Cada espermatòcit produeix dos espermàtides – espermatozoides primaris que contenen només 23 cromosomes (la meitat dels 46 cromosomes de la resta de les cèl·lules de l’organisme) i que, després d’un procés de diferenciació, es converteixen en espermatozoides. Això té lloc en una mica més de 60 dies i els espermatozoides formats s’emmagatzemen a l’epidídim (a la perifèria dels testicles) on adquireixen la seva capacitat per moure’s. Aquí poden romandre durant uns deu dies.

En el moment de l’ejaculació els espermatozoides alliberats passen a la uretra, on es barregen amb el líquid seminal i la pròstata amb la finalitat de formar l’esperma abans de sortir. Un cop fora del cos del mascle se sotmeten a un procés de capacitació per tal d’adquirir la capacitat de fertilitzar l’òvul de la femella (oòcit).

Encara que aquest procés es du a terme de manera contínua, la seva llarga durada (gairebé 80 dies en total) té una gran influència en la fertilitat real de l’home. Entre altres factors, també hi influeix el lapse de temps que transcorre entre ejaculacions, de manera que si s’excedeix el període de temps ideal de 72 hores, es produeix una alteració en el recompte d’espermatozoides. A més, durant 80 dies els espermatozoides en formació poden ser afectats per agents externs, com ara les substàncies tòxiques del medi ambient, la medicina o l’estrès.

Probablement a causa d’una qüestió de supervivència de les espècies, el nombre d’espermatozoides en cada ejaculació és alt. Es considera normal ejacular més de 15 milions d’espermatozoides per mil·límetre (una ejaculació mitjana consta de tres mil·límetres). Els gàmetes masculins poden suportar la criopreservació i descongelació molt bé. Gràcies a aquesta particularitat, l’esperma criopreservat s’ha utilitzat en els bancs de semen i aplicat amb èxit en la reproducció humana.

Hi ha moltes maneres de complir el somni de convertir-se en pares i és important viure aquest procés amb tranquil·litat. En el procés d’unió entre un òvul i un espermatozoide són necessaris diversos mecanismes per tal que es produeixi la fecundació.

Les dificultats per aconseguir un embaràs de manera natural són cada vegada més comunes. En concret, al nostre país, en el 9 % dels naixements de 2018 hi va intervenir la reproducció assistida. Pel que fa a Eugin, el nostre equip de professionals ha contribuït en més de 150.000 naixements al llarg dels nostres 20 anys d’història.

Si una dona o una parella desitgen ser pares i l’embaràs no arriba, el procés no acaba aquí si no ho volen. La fisiologia de la reproducció assistida ajuda diàriament milers de persones i parelles a tot el món a aconseguir la seva meta, avaluant en cada cas diferents opcions segons les circumstàncies de cada un.

Si no aconsegueixes l’embaràs desitjat de manera natural, pots demanar una primera visita mèdica gratuïta, perquè els nostres experts puguin analitzar el teu cas i trobar les millors solucions que s’adaptin a la teva situació.

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Preguntes relacionades: