Per què es parla cada cop més sovint de la infertilitat i del seu vincle amb l’edat?

Una dona és fèrtil des del moment en que té el seu primer període, però la seva capacitat va disminuint amb l’edat. En el cas dels homes, també es constata un decreixement gradual, encara que més tardà i menys accentuat.

Per nombroses raons, les dones decideixen tenir els seus fills cada vegada més tard. Així doncs, cada dia és més normal enfrontar-se a dificultats arribat aquest moment. Si fa uns anys les tècniques de reproducció assistida eren per a uns pocs, avui són una pràctica habitual.

LL’esterilitat es defineix com la incapacitat de concebre un embaràs. Pot ser d’origen femení o masculí. Una parella es considera estèril quan després d’un any de relacions sexuals no protegides no s’aconsegueixen embarassos. El concepte d’esterilitat s’ha de distingir del d’infertilitat. S’anomena esterilitat primària aquella en què mai hi ha hagut embarassos, i l’esterilitat secundària es refereix a la situació en què hi ha hagut embarassos previs i després sorgeix la impossibilitat de noves gestacions.

En la infertilitat la dona aconsegueix gestacions, però l’embaràs acaba en avortament. En síntesi, en l’esterilitat la persona no és capaç d’aconseguir l’embaràs, i en la infertilitat s’aconsegueix l’embaràs, però no es pot dur a terme. Cal destacar que en els països anglosaxons el terme “infertility” abasta els dos conceptes, i això pot crear confusió especialment en llegir textos traduïts al català.

Entre el 10% i el 15% de la població occidental és estèril o infèrtil.

Segons la SEF (Societat Espanyola de Fertilitat), el 25% de les parelles aconsegueixen un embaràs en el primer mes de tenir relacions sexuals regulars no protegides; el 85% després d’un any, i el 90% al cap de 2 anys.

Per aquest motiu, es recomana realitzar l’estudi bàsic d’esterilitat després d’1 any de buscar l’embaràs sense èxit. Atès que el pas del temps influeix negativament en la fertilitat de la dona, si la dona tingués més de 35 anys la parella hauria de fer-se l’estudi al cap de 6 mesos.

La societat del benestar ha provocat que augmenti l’edat en què la dona forma una parella estable, la qual cosa té conseqüències en la seva fertilitat. L’esterilitat als 30 anys és 6 vegades més elevada que als 20, i torna a duplicar-se als 40 anys. L’edat mitjana de les dones en el seu primer embaràs està entre 29 i 30 anys.

La fecunditat de l’home disminueix progressivament a partir dels 50 anys, tot i que el seu deteriorament comença als 25, però amb molta menys transcendència que en la dona.

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Preguntes relacionades: