Quines recomanacions poden ser útils en relació amb els tractaments?

Quan comences un tractament de reproducció assistida, et poden sorgir molts dubtes sobre el procediment. Des dels efectes secundaris de les estimulacions fins als horaris en els quals t’has de prendre el tractament, passant per qüestions com alleugerir l’estrès durant aquest temps o quin tipus de vitamines pots prendre. Els professionals d’Eugin et guiaran en el procés i t’indicaran en tot moment els passos a seguir. A més, aquí tens algunes claus com, per exemple, recomanacions en tractaments de reproducció assistida i la pràctica d’esport durant l’estimulació, com col·locar-se els pegats d’estrògens o si és necessari fer una ecografia de l’endometri abans d’una transferència d’embrions.

Les estimulacions provoquen efectes secundaris per l’ús de les hormones. Algunes pacients no noten cap molèstia i altres pateixen símptomes com sensació d’inflor a l’abdomen i el pit, fatiga, retenció de líquids a les cames, mals de cap lleus, etc. Si notes cap d’aquests símptomes, avisa l’equip mèdic i t’indicaran què has de fer.

Al principi de l’estimulació pots seguir fent esport sense cap problema.

Després del primer control fol·licular no recomanem seguir amb les activitats físiques intenses perquè els ovaris estan creixent per l’estimulació i l’augment de mida pot arribar a molestar-te. Per aquest motiu, és millor reduir o parar l’activitat per no patir molèsties i dolors més intensos. A més, estaràs en millor forma, perquè l’estimulació cansa. Desitgem que estiguis en les millors condicions durant la seva estimulació i la teva estada a la clínica.

En funció del tractament, li indicarem la forma d’administrar-te la medicació i si hi ha horaris de preferència.

Per exemple, en cas d’inseminació o FIV, el metge t’indicarà la franja horària de determinats medicaments segons el teu desenvolupament fol·licular.

Per a la preparació per a la recepció d’oòcits en fresc o criopreservats, podràs escollir els horaris que vulguis segons el teu ritme de vida, i hauràs de respectar aquest horari. Els intervals entre les preses són de 8 o 12 hores, tot i que per a la medicació oral o transdèrmica es pot flexibilitzar una mica. Aquest marge facilita l’adaptació de cada pacient al seu ritme diari.

És important que segueixi els teus horaris per prendre els medicaments perquè volem que el teu cos estigui sota una dosificació hormonal constant i regular. A més, respectar horaris evita que s’oblidi de prendre’ls.

Els pegats tenen el mateix efecte que els comprimits, perquè es recepta la mateixa dosi d’estrogen.
En lloc de prendre’ls per via oral i provocar efectes secundaris a algunes pacients amb problemes gàstrics o amb altres patologies, els pegats permeten una difusió transdèrmica lenta i constant en el cos, i per tant és un tractament menys agressiu.
Segons la teva edat i els teus antecedents mèdics, el metge decidirà quin tipus de tractament et convé.

Pot aplicar els pegats a les zones del cos on hi hagi greix: a les natges, a l’exterior de les cuixes o dels braços, junts o a llocs diferents. Li recomanem que canviï de zona cada vegada per evitar la irritació i la saturació de la pell al mateix lloc.
Mai s’ha d’enganxar els pegats:

  • Als pits
  • A la pell humida o engreixada per l’aplicació prèvia d’una crema o un oli
  • Sobre una lesió de la pell: una ferida, una piga, etc…
  • Una zona sotmesa a la fricció de la roba: la cintura del pantaló o la tira dels sostenidors
  • Al lloc del pegat anterior: alternar entre 2 o 3 àrees diferents de la pell

En cas de despreniment accidental del dispositiu, tracti de recol·locar-lo en una altra zona o faci servir un pegat nou que s’haurà de treure en la data prevista del pegat antic per respectar la planificació. Renti’s les mans abans d’utilitzar aquest medicament.

No et preocupis, és normal que prenguis una dosi més alta que la recomanada pel fabricant, perquè en general aquest medicament es fa servir per a tractaments de substitució en dones amb menopausa. En l’àmbit de la reproducció assistida, et donem una dosi més alta perquè els requeriments per a l’embaràs són més elevats. La progesterona dóna un recolzament al principi de l’embaràs.

La dosi que receptem és de 200 mg a 800 mg al dia segons el protocol. Si perds una càpsula completa, torna a posar-te’n una. A la farmàcia hi ha aplicadors per facilitar la introducció. No t’oblidis de rentar-te les mans abans i després de cada aplicació per evitar els gèrmens i les possibles infeccions vaginals.

Per a la dona recomanem prendre àcid fòlic o vitamina B9. Permet evitar el risc de defectes del tub neural, com l’espina bífida del futur fetus. La dosi recomanada és de 0,4 mg per dia. En pacients diabètiques, amb antecedents familiars “d’espina bífida” o amb algun dèficit concret o altres casos concrets, es recomanen preparats amb dosis de 5 mg al dia. Aquesta vitamina és soluble en aigua i no hi ha risc de sobredosi, ja que s’elimina per l’orina.

Per a l’home hi ha també complements vitamínics que permeten millorar la qualitat seminal a base d’L-carnitina, zinc, àcid fòlic i vitamines C, B12 i E. No hi ha estudis científics que indiquin que aquests complements per a l’home augmentin la seva fertilitat.

Entenem que la preparació hormonal pot arribar a alterar-te emocionalment i provocar-te estrès mentre esperes venir a la clínica per realitzar la tècnica. Recomanem fer una vida sana i practicar esports suaus per canalitzar l’energia: ioga, caminar, fer bicicleta, nedar… Si estàs molt alterada, t’aconsellem que consultis amb el teu metge de capçalera per tal que et doni un tractament poc agressiu i natural si és possible, com valeriana o flors de Bach (ingredient actiu: populus tremula). Hi ha molts tractaments naturals i alternatius amb bons resultats. Et recordem que un cop hagi fet la tècnica (transferència o inseminació), no totes les plantes i remeis naturals són compatibles amb un embaràs, i per tant és important consultar-ho amb el teu metge o farmacèutic.

No hi ha cap obligació de realitzar el control de l’endometri via ecogràfica si el metge no t’ho ha recomanat. La majoria de les dones tenen un desenvolupament de l’endometri totalment normal tot i que realitzin un tractament de reproducció assistida.

El metge només el demana quan hi ha una resposta inadequada de l’endometri en tractaments previs, després de cirurgies repetides de l’úter o radioteràpia pelviana o quan hi ha antecedents d’endometri fi.

Algunes pacients, per desig propi, es realitzen una ecografia per quedar-se tranquil·les. Si desitges fer-ho et recomanem efectuar-la després de 12 a 14 dies de tractament d’estrògens.

El procés que suposa un tractament de reproducció assistida pot comportar molts dubtes en les pacients en les diverses fases. Els professionals d’Eugin els resolem per a cada cas en particular i, a més, en el nostre lloc web trobaràs un apartat de preguntes freqüents amb algunes de les qüestions més recurrents i recomanacions en tractaments de reproducció assistida.

Algunes d’aquestes recomanacions tenen a veure, molt sovint, amb dubtes sobre els efectes secundaris de les estimulacions per a una inseminació o fecundació in vitro, a causa de la varietat de símptomes que es poden arribar a experimentar. En aquests casos, el millor és que els consultis a l’equip mèdic per establir els millors passos a seguir.

Altres recomanacions més usuals estan relacionades amb els tractaments en si mateixos: els horaris, els tipus, com aplicar-los i les dosis. A moltes dones també els interessa saber quin tipus de vitamines es poden prendre fins i tot per manejar millor l’estrès durant aquest període.

En definitiva, sigui quin sigui el teu dubte, som aquí per ajudar-te. El nostre objectiu és que totes les nostres pacients afrontin el seu tractament de reproducció assistida al millor informades possible i amb la màxima tranquil·litat.

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Preguntes relacionades:

Obrir xat
Reservar una cita a Eugin
Hola!
Vols agendar una visita a Eugin?