Què és la donació de semen i la donació d’òvuls?2022-09-06T16:38:51+00:00
Tasas de éxito

Donació d’òvuls i semen

Estàs a punt de fer que la vida d’algú canviï per sempre. Gràcies a un gest altruista com és la donació, moltes parelles i mares solteres compleixen un somni que sense la teva ajuda seria impossible.

Com seleccionem les nostres donants

Ni la donant ni la receptora coneixen les seves identitats. A Espanya, per llei, la donació és anònima.

El matching (aparellament o assignació de donant)

Tot i que no és un òrgan, la donació d’òvuls s’emmarca en la legislació sobre la donació d’òrgans. Espanya lidera el rànquing europeu des de fa més de 25 anys.

El fet que les nostres clíniques estiguin a Barcelona i Madrid, dues ciutats cosmopolites, amb habitants de tot el món, ens facilita poder assignar la donant idònia a cada pacient.

Les històries clíniques de cada donant inclouen fotografies, dades antropomètriques i grup sanguini. D’aquesta manera, fem una assignació personalitzada, basada en les seves característiques físiques. Prioritzem la semblança entre la donant i la receptora i/o la seva parella, si en té.

Sempre que sigui possible, assignem les donants que tenen un grup sanguini concordant, és a dir, aquells grups que són possibles des d’un punt de vista biològic després de combinar dos grups sanguinis.

La llei

La donació d’òvuls està regulada per la Llei 14/2006 de 26 de maig sobre tècniques de reproducció humana assistida, pel Reial Decret 412/1996 d’1 de març i pel Reial Decret Llei 9/2014 de 4 de juliol, que estableixen que la donació de gàmetes a Espanya és voluntària, anònima i altruista. Aquest text legal preveu una compensació per cobrir les despeses i els possibles inconvenients derivats d’aquest acte.

Característiques

Les donants són dones d’entre 18 i 34 anys, en bon estat de salut psicofísica i plenes capacitats. A Eugin, el 70 % d’elles són solteres i el 52 % tenen estudis de segon grau i superiors.

Procés

En només 6 passos ajudaràs altres persones a aconseguir el seu somni i canviar les seves vides.

ico-1

Primera entrevista

En una entrevista personal, comprovem els antecedents mèdics, familiars i personals de la donant. També mirem que el seu pes, la seva talla i la tensió arterial estiguin dins dels estàndards de normalitat.

ico-2

Revisió mèdica

El metge fa una revisió mèdica exhaustiva per comprovar el bon estat de salut de la donant, així com una revisió ginecològica per descartar malalties de transmissió sexual. Es fan les proves mèdiques següents:

Analítica general, funció hepàtica, renal i de coagulació.
Estudi serològic per descartar malalties de transmissió sexual. Les serologies s’adapten a les característiques de les donants.
Citologia cervical i cultius urogenitals per descartar malalties de transmissió sexual.
Ecografia ginecològica i exploració mamària.
Estudi d’hemoglobines anormals per detectar possibles portadores d’anèmies hereditàries.

ico-3

Estudi genètic

Fem un cariotip i un estudi de malalties genètiques rares, algunes de les quals seran motiu d’exclusió del programa de donació i d’altres, informació valuosa per fer el matching o aparellament genètic.

ico-4

Estudi psicològic

A través d’una entrevista personal en profunditat, es descarten trastorns psiquiàtrics, psicològics o hàbits inadequats.

ico-5

Tractament

De totes les dones que demanen ser donants, només 1 de 3 compleix tots els requisits per fer el tractament.

La donant està monitoritzada en tot moment i rep un tractament personalitzat per garantir el seu benestar. Pot fer vida normal.

ico-6

Donació

Es fa a la clínica, amb totes les garanties de seguretat i benestar per a la donant. Els òvuls passen al laboratori, on es preparen per ser utilitzats.

ico-1

Primera entrevista

En una entrevista personal previa al inicio del proceso, comprobamos los antecedentes médicos, familiares y personales de la donante, así como que su peso, talla y tensión arterial se encuentren dentro de los estándares de normalidad.

ico-2

Revisión médica

Después de la primera entrevista, el médico continúa realizando un exhaustivo chequeo médico encaminado a verificar el buen estado de salud de la donante, además de realizar una concienzuda revisión ginecológica y descartar la presencia de enfermedades de transmisión sexual. Para ello, se llevan a cabo las siguientes pruebas médicas:

Analítica general, función hepática, renal y de coagulación.
Estudio serológico de despistaje de enfermedades de transmisión sexual. Las serologías se adaptan a las características de las donantes.
Citología triple toma y cultivos urogenitales de despistaje de enfermedades de transmisión sexual.
Ecografía ginecológica y exploración mamaria.
Estudio de hemoglobinas anormales que detecta a posibles portadoras de anemias hereditarias.

ico-3

Estudio genético

Realizamos un cariotipo, así como un estudio molecular para descartar mutaciones como las relacionadas con la fibrosis quística.

ico-4

Estudio psicológico

A través de una entrevista personal en profundidad, conducida por nuestro equipo de especialistas, se descarta la existencia de trastornos psiquiátricos, psicológicos o hábitos inadecuados.

ico-5

Tratamiento

De todas las mujeres que solicitan ser donantes, sólo el 34% de ellas cumple todos los requisitos necesarios para poder realizar finalmente el tratamiento.

La donante está monitorizada en todo momento y recibe un tratamiento totalmente personalizado, cuyo principal objetivo es el bienestar de la donante. Esto le permite hacer vida totalmente normal.

ico-6

Donación

La donación en sí se realiza en la clínica, con todas las garantías de seguridad y bienestar para la donante en ese momento. Los óvulos pasan al laboratorio donde son preparados para su utilización.

Detecció de malalties rares en donants

Amb aquesta prova, reduïm el risc que el nadó hereti malalties genètiques greus de la donant i del pare. Eugin és el primer centre de reproducció assistida d’Europa que aplica una anàlisi de detecció de malalties rares als seus donants de manera sistemàtica.

82x72-transferencia

La fibrosi quística, la distròfia muscular, la síndrome del cromosoma X fràgil i fins a 300 malalties genètiques greus poden ser evitades en els nadons nascuts per reproducció assistida.

fiv-ovulos-donante-semen-pareja-rs

A Eugin, fem un 10 % dels tractaments amb donació d’òvuls que es practiquen a Europa.

82x72-analisis

Aquest test, realitzat a través d’una mostra de sang, ens permet detectar totes les donants d’òvuls que siguin portadores d’alguna malaltia genètica de les 300 identificades. Actualment, la majoria de les persones són portadores d’alguna malaltia genètica sense saber-ho; tot i ser-ne portadores, no desenvoluparan la malaltia. De fet, 4 de cada 100 parelles corren el risc de transmetre una d’aquestes malalties als seus fills.

Les malalties genètiques greus,
en el punt de mira

“Les malalties genètiques hereditàries a les quals ens referim tenen un pronòstic greu i, en molts casos, l’infant no les arriba a superar”, assegura la nostra Dra. Rita Vassena, directora científica de Clínica Eugin. “El nostre objectiu és aconseguir que neixin infants sans a través de la reproducció assistida”.

A Espanya, 1 de cada 100 nadons està afectat per alguna malaltia genètica hereditària. “Aquestes patologies tenen un impacte significatiu en l’esperança i en la qualitat de vida del nadó, i són un drama per a la família”, conclou.

Donants de semen

La donació de semen és un acte altruista i anònim a Espanya. Els donants són homes joves que se sotmeten a controls mèdics i psicològics rigorosos. Després d’això, tan sols es reté un 10 % dels candidats. Les tècniques en les quals utilitzem aquest semen són: la inseminació artificial amb semen de donant, i fecundació in vitro amb semen de donant.

La donació de semen és un acte altruista i anònim a Espanya. Els donants són homes joves que se sotmeten a controls mèdics i psicològics rigorosos. Després d’això, tan sols es reté un 10 % dels candidats. Les tècniques en les quals utilitzem aquest semen són: la inseminació artificial amb semen de donant, i fecundació in vitro amb semen de donant.

La donació de semen té dos tipus de receptores

ico-mujeres

Dones sense parella masculina.

ico-pareja

Dones amb parella masculina en què el semen no és viable.

Les tècniques en les quals fem servir aquest semen són:

fiv-ovulos-donante-semen-donante-rs

FIV amb òvuls de donant
i semen de donant

Fecundem els òvuls d’una donant amb el semen d’un donant, ambdós anònims.

fiv-ovulos-propios-semen-donante-rs

FIV amb òvuls propis
i semen de donant

Extraiem els òvuls i els fecundem al laboratori amb el semen d’un donant anònim.

inseminacion-donante-rs

Inseminació artificial
amb semen de donant

Col·loquem a l’úter els espermatozoides d’un banc de semen.

fiv-metodo-ropa-rs

Mètode ROPA

Variant de la fecundació in vitro per a dones casades que decideixen tenir un nadó i volen participar activament en l’embaràs.

¿Tens dubtes?

Si tens dubtes, no et preocupis, es normal. Aquí podràs
trobar respostes. I, si no, pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

¿Tens dubtes?

Si tens dubtes, no et preocupis, es normal. Aquí podràs trobar respostes. I, si no, pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts
Obrir xat
Reservar una cita a Eugin
Hola!
Vols agendar una visita a Eugin?