Què li dic al meu fill sobre els seus orígens? Hi ha repercussions psicològiques?

Tot i que hi ha diversos estudis contrastats sobre l’efecte psicològic que pot provocar el fet d’haver fet una recepció d’ovòcits i/o semen, cada família és lliure d’escollir una postura sobre aquesta situació: Explicar-ho al nen des de petit, esperar que sigui gran o no explicar-ho.

Aquesta és una decisió personal i no hi ha una opció bona o dolenta: depèn del context de la família, de l’acceptació de l’entorn social i cultural i de la pròpia acceptació dels pacients respecte d’aquesta tècnica de reproducció assistida que els ha permès tenir un fill.

Se suposa que l’efecte psicològic és menor que en un cas d’adopció, ja que no hi ha un rebuig o una pèrdua dels seus progenitors, sinó que ve de la generositat d’un donant per ajudar els seus pares a concebre un fill. Aquest nen mai ha tingut altres parents ni cap altra història prèvia, i per tant pesen menys els dubtes sobre el seu origen.

És cert que genèticament hi ha una diferència, una incògnita, una part de misteri, perquè la llei protegeix tant els pares com els donants. Encara que aquesta llei canviés en un futur, mai podrà ser retroactiva. Així doncs, encara que el nen vulgui tenir més informació, només sabrà, com tu, el grup sanguini i l’edat de la donant en el moment de la seva donació.

Hi ha llibres i contes per nens molt ben escrits sobre aquest tema que intenten ajudar a explicar els nens, des d’una edat molt primerenca, la donació d’òvuls o d’esperma per tal que puguin entendre per què els seus pares van necessitar ajuda per concebre’ls. A més, en els nostres dies la comunicació i la informació per explicar la fecundació in vitro o la donació d’ovòcits estan molt desenvolupades.

Amb el temps s’han anat perdent tabús i prejudicis sobre el tema i això facilita la comunicació amb la família i els fills. De fet, totes les tècniques de reproducció assistida avui dia permeten que moltes famílies siguin felices.

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Tens un dubte que no pot esperar?

Demana cita amb el nostre equip o pregunta als nostres experts.

Demana cita
Pregunta als experts

Preguntes relacionades:

Obrir xat
Reservar una cita a Eugin
Hola!
Vols agendar una visita a Eugin?